Visszatekintés – 2021

Az Óév búcsúztatásakor idézzük fel a 2021-es év néhány legfontosabb, legérdekesebb és legemlékezetesebb eseményét. 

Az évet szalézi módra kezdtük a Duna Tv csatornáján. Hajnali gondolatokkal ajándékoztuk meg a tévénézőket. Nagy lehetőség volt így is több emberhez eljuttatni Don Bosco lelkiségét. 

Az idei év kezdetén volt az egyik rendtársunknak temetése. Varga László atya sokat szenvedett, hosszú betegsége után visszaadta lelkét Teremtőjének. Isten akaratában megnyugodva hisszük, hogy most már ő is a mennyország boldog lakói közt van. 

Az idei Don Bosco ünnepre is kilenceddel készültünk: január 22-étől a szentmisék végén és a facebookon is, melynek keretében kértük az „Ifjúság atyja és mestere” közbenjárását. 

Online farsangi családi jelmezversenyt szerveztünk mesevilág témában a családok számára. Sok fénykép érkezett és a zsűri értékes díjakkal ajándékozhatta meg a családokat.

 

COVID 2021

A vírusjárvány fokozott terjedése miatt az idei évben is elrendelték a tömegrendezvények betiltását március hónapban. Ez vonatkozott a szentmisékre is. Így újra online üzemmódra kellett átkapcsolnunk.  Több szentmisét is közvetítettük egy nap. Lehetőséget biztosítottunk áldozásra, nyitottá tettük a templomot személyes imádságra az Oltáriszentség előtt. Az Ifjúsági szentségimádás és minden más találkozások online formában történtek. A Szent három nap is online közvetítettük a szertartásokat és lehetőséget adtunk a személyes imádságra is. Minden héten csütörtökön este szentségimádást tartottunk. Bekapcsolódtunk az év során két alkalommal is megszervezett világméretű szentségimádásba. Minden hónap 3. csütörtökjén ifjúsági szentségimádás volt templomunkban: Don Boscoról, Szent Józsefről és Boldog Carlo Acutisról is elmélkedhettünk egy-egy alkalommal. 

 

Nyári közösségi programok:

A vírus enyhülése és a beoltottak számának növekedése lehetővé tette a nyári közösségi programok megszervezését fokozott elővigyázatossággal. 

Sikeresen lezajlott az idei év nyári oratóriuma, amit a Péter Pál Iskolában szerveztünk 2 turnusban. Júniusban és augusztusban 1-1 hétre közel 200 gyerek otthona lett a tábor. 

Az anyaotthonos gyerekek is felhőtlen vidámsággal vettek részt a számukra szervezett nyári táborban. A gyerekek lelkesen jöttek, lelkileg és testileg is jó kikapcsolódást jelentett nekik. 

Az Óbudaiak aktívan jelen voltak Péliföldszentkereszten a ministránstáborban, a BoscoFeszten, a Stég Tófesztiválon, Tiszafüreden, valamint a Tartományi Zenetáborban és a Tanyatáborban is, amely a szalézi munkatársak szervezésében valósult meg.

 

Avatások, fogadalmak, örökfogadalom, papszentelés, újmise 

Sándor és Emmanuel testvéreinket az idei évben akolitussá, Péter testvérünket lektorrá avattunk. Kővári László Károly atya, akit májusban szenteltek pappá újmisét mondott nálunk. Mbanu David kispapunk megújította fogadalmát, Péter kispapunk pedig a nyáron szerzetesi örökfogadalmat tett Nyergesújfalun. Hatalmas örömet okozott a szalézi tartománynak a fiatalok elköteleződése.

 

Őszi közösségi programjaink: 

Szeptemberben részt vettünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus több programján: a Forráspont Ifjúsági Esten, a Családi napon a Margit-szigeten, a városi Eucharisztikus gyertyás körmeneten, a pápai záró szentmisén.

A már hagyománnyá váló Lecsófeszt is emlékezetes marad, amit a Laborc utcai sporttelepen rendeztünk meg.  

Októberben több rendtárssal és a kollégistákkal együtt elmentünk egy fergeteges Koli hétvégére Óbudavárra. 

Jártunk Visegrádon oratóriumos és a Cseppkő gyermekotthonos gyermekekkel, fiatalokkal pedig éjszaka kémleltük a csillagokat Dobogókőn, illetve sétáló ifjúsági rózsafüzérre hívtuk őket az épülő oratórium udvarára. Missziós lelkületű óbudai animátorokkal Balajton jártunk és az ottani gyerekeknek szerveztünk játéknapot. 

Missziós vasárnap több programon is részt vehettünk: online képzés volt az animátorképzőknek, a szalézi hivatás érdekében ezen a napon volt az első nagyobb program a fiatalok számára. Kirner Zoli atya jött misézni Kazincbarcikáról, akivel jött Sivadó Balázs és Dávid kispapok, akik tanúságot tettek hivatásukról, missziójukról a szentmise keretében. 

Aventi buszjegyeket nagy lelkesedéssel készítettük a szalézi munkatársakkal. A napi adventi idézetek Szalézi Szent Ferenc: Segítség a szeretethez, gondolatok minden napra című könyvéből lettek válogatva. A buszjegytömbökért felajánlott összeget idén az egri Don Bosco szalézi nővérek céljait segítik. A Maklári Szent István Általános Iskola 2021. szeptember 1-től  a Don Bosco nővérek fenntartásába került. Szeptember végén elindították az iskolában az Oratóriumot. Hétről-hétre egyre több gyerekek jár lelkesen, és ismerkedik a szalézi lelkiséggel.

December 8. Szűz Mária szeplőtelen fogantatása és az Oratórium születésnapja, a szaléziak számára mindig nagyon kedves ünnep volt. Ám 2021. december 8-a különösen kedves napként marad meg az emlékezetünkben. Ezen a napon 8 fiatal tett szalézi munkatársi ígéretet. Az ígérettételre lelkesen készült az egész óbudai szalézi közösségünk. 

Karácsonyi közös ünnepet szerveztünk a fiataloknak, felnőtteknek, munkatársaknak, kollégistáknak, ahol volt játék, beszélgetés, ima, agapé. Az óbudai angyaloknak köszönhetően az anyaotthonos gyerekek is kaphattak ajándékokat. 

Ebben a felejthetetlen és nehéz évben is sok szép és áldott eseményeknek lehettünk részesei, amelyek által megerősödhettünk, fejlődhettünk. 

Köszönjük a fiatalok és a kedves hívek imáit, lelki közösségbe való bekapcsolódását, lelki összetartását a járvány idején.

 

Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek az Óbudai Szalézi rendtársak nevében Istentől megáldott, vírusmentes boldog újesztendőt!

P. Sabu Joseph SDB, rendházigazgató