Visszatekintés – 2020

Az Óbudai szalézi rendház naplójából….

Visszatekintés – 2020

Az Óév búcsúztatásakor sosem árt egy kis visszatekintés. Sok mindenre megtanított minket az Óév. Többek között a következő kifejezésekre: covid, pandémia, FFP2-es szájmaszk, kézfertőtlenítő, „MaradjOtthon”, HomeOffice. 2020-ban globális járvány uralkodott. Több milliárd embernek meg kellett változtatnia a mindennapjait a vírus visszaszorítása érdekében. A világméretű járvány korlátozta a munkavégzést, a tanulást, a vásárlást és a társasági életünket is. Ebben az évben különösen is megéreztük, megértettük a láthatatlan, a megfoghatatlan szavak lényegét. A COVID 19-járványban minden erőnket felhasználva jelen akartunk lenni egy olyan világban, amit nem is igazán ismertünk. Küzdöttünk és ma is küzdünk egy olyan vírussal, amit szabad szemmel nem láthatunk. De járvány ide vagy oda, számunkra ez az év is a jelenlétről (még ha online is), a szolgálatról, az összetartozásról, az egymás segítéséről szólt. Sokszor feltettük a kérdést: „Mit tenne Don Bosco? Ma azt a kérdést tesszük fel: Mit tettünk mi, hogy a járványt megfékezzük, a ránk bízottakat segítsük?

Lássuk…Január – Don Bosco hónapja

2020 Január 1-jén lelkileg feltöltődve tértek vissza fiataljaink és a rendtársak Lengyelországból, ahol a 2019-es európai taizé-i találkozón képviselték a szalézi lelkiséget. X. Don Bosco Csocsóbajnokság az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskolában január 25-én, szombaton 9.00 – 17.00 került megrendezésre. A verseny három korosztályban zajlott. A csocsózás mellett teaház és játék is várt mindenkit. Jó hangulat volt.

1888. január 31-én hajnali 4.45-kor halt meg Don Bosco. Ezért mi is január 30-án lefekvéskor 4:44 percre állítottuk a telefonunk ébresztőjét. Felkelünk egy rövid időre, 31-én hajnalban – és 4.45-kor imádkoztunk Don Boscóhoz, majd folytattuk tovább megkezdett álmunkat. Érdekes volt ez a pillanat, olyan volt, mintha mi is ott lettünk volna abban a szobában, Valdoccóban…

Az ünnepre kilenceddel is készültünk január 22-étől a szentmisék végén, melynek keretében kértük az „Ifjúság atyja és mestere” közbenjárását.

Február – Az ünnep, a farsang és a disznóvágás hónapja

A szalézi tartományi Don Bosco ünnepe február 1-jén, szombaton 11 órakor volt Nyergesújfalun.
Mi február 2-án, vasárnap este tartottuk a 6 órakor kezdődő szentmise keretében. Utána állófogadást szerveztünk a meghívott vendégek számára. Előtte szentségimádás volt. Az egyetemisták számára február 5 én, szerdán ünnepeltük Don Boscót. Utána közös vacsora és beszélgetés volt.

Február a farsangolás időszaka is. A hónap elején Keresztény Bál volt az Óbudai Kulturális Központban. Részt vettünk mi is. Vidám lezárása volt az aznapi tartományi Don Bosco ünnepnek. A Péter és Pál Iskolában is volt iskolai farsang, a diákok és tanárok nagy örömére.
Itt Óbudán egy Ifjúsági Bált szerveztünk a kollégiumunk Dísztermében az animátorok és fiatalok számára. Sokan eljöttek és jó hangulat volt.

Az Óbudai építkezésnek alapkőletételére február 10-én hétfőn került sor Andrásfalvy János Atya, tartományfőnök vezetésével. Az esemény fővédnöke Dr. Erdő Péter, bíboros. Varga Mihály pénzügyminiszter, országgyűlési képviselő is jelen volt, majd állófogadás tartottunk.

Február16-án, vasárnap Andrásfalvy János tartományfőnök atya elutazott Torinóba a 28. Egyetemes Káptalanra, ahol képviselte magyar tartományunkat.
Február 22 én, szombaton tartottuk az egyetemistákkal a hagyományos disznóvágást egész napos programmal, zenével, vendégekkel való beszélgetésekkel. Tartalmas nap volt és jó volt együtt dolgozni és szórakozni. Így Február is eseménydúsnak bizonyult.

Március – Böjt és lelki megújulás hónapja

Márciusban a húsvétra való felkészülés kapcsán több iskolában is lelki napokat tartottunk: a Szent Margit Gimnázium diákoknak, a Szent András Katolikus Iskola diakoknak és a Szent Gellért Iskolából is jöttek hozzánk Óbudára. Ezenkívül az egyetemistákkal részt vettünk a Dunaharaszti Ifjúsági Programon is. Nagyböjt hétvégéin két ifjúsági lelkigyakorlat is volt Péliföldszentkereszten. Mindkét alkalommal, szép számmal vettünk részt a rendtársakkal és a fiatalokkal. Animátorainknak külön megújulás program volt Pesthidegkúton Sándor kispap testvér vezetésével.

A COVID-19-járvány március hónapban érte el hazánkat és teljesen átrendezte rövid időn belül az életünk minden területét.

Április – Május – A COVID 19-járvány terjedésének hónapjaiA hatóság elrendelte a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozott a szentmisékre is. Így online üzemmódra kapcsoltunk át. A nagy online részvétel bátorított minket arra, hogy több szentmisét is közvetítsünk. Lehetőséget biztosítottunk áldoztatásra először a kórházlelkészség segítőinek, majd teljesen nyitva volt mindenki számára. Az Ifjúsági szentségimádás és minden más találkozások online formában történtek.

Nagyböjt idején szalézi animátoraink minden vasárnap készültek egy-egy videó bejelentkezéssel a családjainak, fiataljainak az ÓBUDAI SZALÉZI ORATÓRIUM youtube csatornáján. A hirtelen jött digitális átállásban közös oratórium is indult Óbudáról. A magyarországi közös, Online Oratórium több oratórium összefogásával, Áron és Gábor testvér és a többi rendtárs irányításával, a fiatalok közreműködésével működött. Sok színes programot kínált a fiataloknak.

Az idei nagyhét lelki programjait az Óbudai Szaléziak és az Online Oratórium Facebook oldalain online közvetítettük.

A szalézi animátorok kezdeményezésében rajzpályázatot hirdettünk meg „A karantén pozitív oldala” címmel, amelyre elsősorban az óvodás és alsó tagozatos gyerekektől vártunk rajzokat.Sok pályamunka érkezett! Öröm volt látni a rajzokon, hogy gyerekszemmel a karanténnak is van pozitív oldala.

Június – Szentségimádás hónapja

Június hónap a szentségimádás hónapja volt. Többször volt szentségimádás online formában a fiatalok számára csütörtökön esténként 7 órától és a munkatársak számára szerdán este fél 9-től. Mindkét esetben szép számmal jelen voltak a munkatársak és a fiatalok is. Így online módon is tudtunk lélekben és imádságban együtt lenni. Nagy öröm volt ez nekünk júniusban.

Június 4-én felvettük a kapcsolatot a Cseppkő utcai Gyermekotthon lakóival. Meglátogattuk az otthont és az ottani vezetőkkel megterveztük a jövőbeli közös programokat.

A járvány idején nagy lehetőség volt számunkra, hogy segíthettünk a Péter és Pál Katolikus Iskolában a gyermekfelügyeletben. Köszönjük szépen Lengyel Attila igazgató úrnak az eredményes együttműködést.

Minden év júniusában tartjuk az Óbudai Rendház ünnepét. Június 21-én, vasárnap Gonzága Szent Alajos szerzetesre emlékeztünk. Kirner Zoltán, szalézi szerzetes atyát hívtunk meg. Különleges alkalom volt, mert ebben az évben ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját. Így vele együtt adtunk hálát az elmúlt 25 évért.

Idén az Óbudai szerzetesi közösség szépen bővült: új rendtársak érkeztek. Hála Istennek, hogy a Fülöp-szigetekről vissza tudott jött Jani Áron és Kirner Gábor szalézi testvér. Dávid kispapunk érkezett hozzánk, Nigériából, aki Magyarországon fog szolgálni misszionáriusként. Matild, szalézi atya jött felkészülni a magyar misszióra. Tóth Domonkos Óbudán segített a nyári programokban. Nyár végen Óbudára került Biet Pali atya, vietnám származású szalézi szerzetes, aki a Segítő Szűz Mária Lelkészségben és az iskolában is fog szolgálni. Kegyelemteljes szolgálatot kívánunk nekik.

Július – Közösségi programok hónapja

Júliusban volt az első nyári tábor, amit az anyaotthonos gyerekeknek szerveztünk. A gyerekek lelkesen jöttek, lelkileg és testileg is jó kikapcsolódást jelentett nekik.

Július 8-án a rendtársakkal együtt elmentünk Szegedre, az ottani oratóriumi nyári táborba segíteni. Sikerült megismertetni a szalézi missziót a fiatalokkal. Július 11-én délelőtt a szalézi munkatársak szervezésében elzarándokoltunk Márianosztrára a családokkal és a fiatalokkal. Délután pedig a Kiscelli utcai szalézi épület Bokréta-ünnepe volt. A szalézi animátorok pedig Dédestapolcsányban mentek.

Az Óbudaiak aktívan jelen voltak Péliföldszentkereszten a ministránstáborban, a BoscoFeszten, Tiszafüreden, valamint a tartományi zenetáborban is. Az Óbudai fiataloknak otthonává vált a Pécs környéki Gyódon lévő szalézi ház. Nyáron Sándor testvér animálásával egy csoport ellátogatott oda néhány napra: kikapcsolódni, feltöltődni.

Augusztus – Tábor hónapja

Augusztus végén volt az évzáró nyári tábor a Péter és Pál Katolikus Iskolában. Közel 200 gyereknek lett otthona a tábor. Segítettünk az Újpesti Táborban, a Tanyatáborban, a Dél-Dunás Táborban, és a szalézi nővérek táborában is. Így tudtuk emlékezetessé tenni a fiatalok számára az idei nyarat.

Kevés volt a hivatás ebben az évben. De örökfogadalom volt: Jani Áron és Kovács Sándor jól felkészülve tették le a fogadalmukat. Ez nagy örömet okozott a szalézi kongregációnak is.

Matild atyától elbúcsúztunk, aki velünk volt ezen a nyáron. Pár nappal később kaptuk a hírt, hogy Augusztus 28-án, egy tragikus autóbalesetben váratlanul elhunyt. Imádkoztunk érte! Ragyogjon neki az örök világosság!

Szeptember – Hivatások hónapja

Szeptember hónap a szalézi hivatás tekintetében nagy jelentőséggel bírt.Több rendtársnak is az első fogadalom évfordulója volt. Tóth Domonkos, kispap visszament Rómába folytatni a tanulmányait. Szeptember 25-én a kezdeti formációban lévő rendtársak összegyűltek egy hétvégére. Jó alkalom volt gondolkodni és megerősödni a saját hivatásukban.

Szeptember 28-án, hétfőn volt a hagyományos jó halál gyakorlat az Óbudai és Szombathelyi rendtársakkal. Ezenkívül ezt a hónapot a tanév megtervezésére is fordítottuk.

Magyar Szentek és Boldogok meglátogattak minket egy hétvégére Missziós Kereszt formájában. Hivatásuknak a célpontot bemutatva.
Mély fájdalommal, de Isten akaratát elfogadva rájöttünk , hogy Baji János szalézi szerzetes életének 88., szerzetesi életének 72., áldozópapságának 63. évében, 2020. szeptember 11-én visszaadta lelkét Teremtőjének. Halálával lezárult egy korszak a magyar szalézi tartomány történetében, ugyanis Baji János volt az utolsó, aki a kommunizmus előtti szalézi időszakból megélte a rendszerváltozás utáni újrakezdést is. Nyugodjon békességben.

Október – Ifjúság hónapja

Október hónapban kiemelkedően fontos program volt a kollégisták számára szervezett hétvége. A rendtársak segítségével jó lehetőség volt nekik közelebb kerülni az Istenhez és szívből imádkozni. Alkalom volt a pihenésre, a kikapcsolódásra is. Október 14-én Áron testvér koordinálásával egy játék keretében megismerkedhettek Don Boscóval és a magyar tartománnyal. Vasárnap esti animátor-képzések: Sokat jelentettek számunkra is ezek az alkalmak. Általuk jobban meg tudtuk ismerni a mi gazdag és szép szalézi kultúránkat Áron testvér vezetésével.

Október végén a rendtársaknak lelkigyakorlat volt Péliföldszentkereszten Andrásfalvy János, tartományfőnök atya vezetésével.

Istennek hálát adva a centenáriumi évért, videó sorozatot indítottunk az Óbudai Szaléziak youtube csatornáján. Nagyon meghitt és szívet melengető összeállítás lett. Érződik a sok háttérmunka és az igényes előkészület.

November – Vírus hónapja

Nov. 4-én, szerdán megemlékeztünk a Magyar Ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről. A kollégisták egy szentmise keretében adtak hálát az Istennek. Aztán egy előadás volt számukra a Kollégium Dísztermében: Peruban jártam címmel. November középén jelent meg a vírus először az egyetemisták között, aztán a rendtársak között is. Így a Szaléziánum, kollégiumunk zárva lett és kiléptünk minden csoportos foglalkozásból. A hónap végén nagy lelkesedéssel készítettük a szalézi munkatársakkal az adventi buszjegyeket. Novemberben nagy áldás volt az óbudai lelki nap, amelyben több fiatal is részt vett. Ez a találkozás visszaemlékeztetett minket Don Boscóra és a karizmájára.

Óbuda 100 éves évfordulója kapcsán Online Kilenced is indítottunk családok és fiatalok segítségével.

December – Online hónap
2020 Decemberében a legfontosabb program a karácsonyra való lelki és testi felkészülés volt. Az iskolás gyerekek és a fiatalok számára is meghatározó élményt jelentettek az adventi programok. Az Iskolákon kívül az itteni Óbudai csoportokat is online tudtuk segíteni a felkészülésben. Online pásztorjáték is készült Áron testvér szervezésben. Díszítés, takarítás, lelki percek: mindezek segítettek bennünket ráhangolódni a közelgő Karácsony ünnepére.

Kiemelkedően fontos szerepe volt december 19-én, szombaton délután a szalézi munkatársakkal tett karácsonyi sétának. Animátoraink adventi videókkal segítették a gyerekek és felnőttek számára a karácsonyra való felkészülést.Karácsony szent ünnepére online kilenceddel és online programokkal is készültünk.
Ebben a felejthetetlen és nehéz évben is sok szép és áldott eseményeknek lehettünk részesei, amelyek által megerősödhettünk, fejlődhettünk.

Köszönjük a fiatalok és a kedves hívek imáit, lelki közösségbe való bekapcsolódását, lelki összetartását a járvány idején. Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek az Óbudai Szalézi rendtársak nevében Istentől megáldott, vírusmentes boldog új esztendőt!

P. Sabu Joseph SDB, igazgató