Az „étkeztetés” története indulástól napjainkig

Mikor és milyen céllal jött létre?

A program 2009 őszén indult P. Vitális Gábor SDB atya kezdeményezésére, akinek az volt az indító gondolata, hogy az a gyermek, aki nem evett otthon semmit reggelire, és talán tízórait sem tudtak neki csomagolni, hogyan tud odafigyelni az iskolában? Ha korog a gyerek gyomra, akkor nem a matematika vagy a magyar nyelvtan befogadása lesz az elsődleges szempont, hanem az éhség érzet kopogtat a kis fejekben. És azok a gyerekek, akik nem tanulnak, lemaradhatnak, lecsúszhatnak, ahonnan nehéz visszakapaszkodni.

Ez volt az elsődleges ok, hogy megsegítsük a gyerekeket. A reggeliről vacsorára alakuló program már a 8. tanítási évadját kezdte meg 2016 őszén.

Kikről is gondoskodunk?

Az indulás első heteiben csak pár gyerek járogatott, de a jó hír is terjed hála Istennek, ezért pár hónap alatt állandó 40-50 főre duzzadt a reggeliző gyerekek napi száma. Azóta is sok gyereknek segítünk minden nap.

A környéken lakók járnak elsősorban, és a közeli két anyaotthonból. De vannak olyan gyerekek, aki Békásmegyerre vagy még távolabb költöztek, de visszajárnak.

Korosztályuk igen változatos. Főleg kisiskolások és tinédzserek, de vannak óvodások, sőt még kisebbek is, akik elkísérik testvéreiket.

Mit kapnak enni?

Ott helyben meleg teát, és egy héten egyszer meleg kakaót ihatnak korlátlan mennyiségben. E mellé háztartási kekszet, és alkalomszerűen nápolyit vagy vajas/májkrémes/szalámis kenyeret (utóbbiak alkalmi adományok függvénye).

Az uzsonna csomagba 1 db 2 dl-es ivólé és 1 db péksütemény kerül.

Heti egy alkalommal a Don Bosco Cukrászda egy nagy tálca friss és finom süteményt biztosít a csomagokba.

Mi egyebet kapnak még?

Szeretetet, ami leginkább az odafigyelésben és odaszántságban teljesedik ki. Törődni a lelkekkel. Ez volt Don Bosco vezérfonala is, amikor a fiúkat nevelte. A gyerekek megérkezése előtt mindent előkészítünk, hogy a gyermek érezze, itt valaki várja. Az asztalokat szépen megterítjük, a kancsókban kakaó vagy tea gőzölög. Az egész környezetet barátságosan alakítottuk ki, a faliújságokon korábbi közös kirándulások, táborok fényképei, az ablakokban az évszaknak, ünnepeknek megfelelő díszítés. A falon középen feszület, Don Bosco és Segítő Szűz Mária képek, amivel hozzájuk való tartozásunkat szimbolizáljuk.

Hogyan terjeszthető ebben a kis közösségben az evangélium?

Minden alkalommal közösen imádkozunk. Gyertyákat tarthatnak a gyerekek, evvel is bevonjuk őket az imaáldozatba. A Miatyánkot, az Üdvözlégyet, az étkezés előtti és utáni imákat vagy a szalézi reggeli imát szoktuk elmondani. Aki először látogatott meg minket, csak hallgat, figyeli társait, csillog a szeme, talán még nem is volt része ilyen alkalomban, ahol Teremtőjéhez imádkozhatott. Az imaszándékokkal arra tanítjuk őket, hogy milyen jó érzés valaki másért is imádkozni. Alkalmanként egy-egy rövid, tanulságos történettel kedveskedünk nekik, ahogy Don Bosco is tette „jóéjszakát”-jaiban. Illetve mesélünk nekik a szentekről, az éppen közelgő ünnepekről, azok lényegéről és jelentéseiről. Felhívjuk a figyelmüket Don Bosco egyik különösen fontos mondására: „Tégy jót mindenkivel, rosszat senkivel”.

Kik gondoskodnak, és miből?

Az óbudai szalézi atyákon, testvéreken és kispapokon kívül mintegy 10-15 fős állandó segítővel működtetjük a programot. A Salesianum kollegistái is besegítenek rendszeresen.

Adományokból tartjuk fent a programot. Sokszor van, hogy már úgy tűnik nem lesz miből vásárolni a következő hónapban, de akkor az isteni gondviselés mindig megmutatja, hogy nem szabad kétségbeesni: mindig jön egy újabb és újabb váratlan segítség. Mindig vannak jó és adakozó emberek, akik segítenek.

Miben segíthetsz?

A dolog természete miatt elsősorban anyagiakkal! (11784009 – 22224561 számlaszámon a „vacsoráztatás” szó feltüntetésével) Ezen kívül olyan természetbeni adományokat is örömmel várunk, amelyeket uzsonnaként adható a gyerekeknek: kenyér, gyümölcs, zöldség, üdítő, keksz, sütemény, sajt, méz, péksütemény.

Segíthetek munkával, időm feláldozásával?

Igen. Akár rendszeresen vagy alkalomszerűen is (takarítás, díszítés, stb.) Erről bővebb tájékoztatás az Alapinformációk menüpontnál.

Kérjük a Segítő Szűz Máriát, hogy továbbra is terítse védelmező köpenyét a reggeliztető programra, a gyerekekre, a segítőkre és a támogatókra egyaránt!

Köszönjük a Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának és Bús Balázs polgármesternek az anyagi- és erkölcsi támogatást!

obudacimer